Fourty Something

Fourty Something

tiistai 2. tammikuuta 2018

Italia lautasella

Haaveilen matkasta Italiaan ja toivon kovasti, että tämä haave toteutuisi viimeistään kesällä. Kotona maistellaan lähes ainoastaan italialaisia viinejä punaisesta Ripassosta kuplivaan Proseccoon. Joulun pyhien jälkeen Italia-fiilistely näkyi myös ruokalautasella.

Risottoa paahdetun valkosipulin ja Mascarpone-juuston kera

Tämä resepti on mukaeltu Jamie Oliverin, pasta- ja risottoidolini, Alaston kokki -reseptikirjoista. Ruoka on tulvillaan makua ja tätä minulta "tilattiin" helmikuun illanistujaisiinkin. Kuva tästä ruuasta jäi ottamatta.

2 kokonaista valkosipulia
oliiviöljyä
3 salottisipulia
400 g risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
noin litra kana- tai kasvislientä
suolaa myllystä
timjamia
2 rkl mascarpone-juustoa
100g parmesania raastettuna
100 g voita

Aloita valkosipuleista. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paahda kokonaisia, kuorimattomia valkosipuleita noin 25 minuuttia. Kuori paahtuneet valkosipulit ja erittele ne kynsiksi. Puristele pehmeä sisus lautaselle / pieneen astiaan.

Kuumenna oliiviöljy ja freesaa silputtua sipulia muutama minuutti. Lisää riisit ja kuullota niitä pannulla myös jokunen minuutti, siten että riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini, määrä ei ole kovin tarkka, itse ainakin kaadoin suoraan pullosta fiilispohjalta viiniä. Kaadoin viiniä myös lasiin, koska viinin maistelu kokkailun lomassa on mahtavaa.

Sekoittele ja anna viinin imeytyä riisiin. Lisää joukkoon valkosipulit ja ala lisätä lientä kauha kerrallaan ruokaan. Sekoita rauhallisesti ja anna edellisen kauhallisen imeytyä ennen seuraavan lisäämistä. Pannun pitää olla sen verran kuuma, että neste porisee hieman, muttei kiehu liian lujaa. Liemikauhallisten yhteydessä voit lisätä hieman suolaa, mutta maistele välillä, sillä itselläni tahtoo välillä risotto tulla liiankin suolaiseksi.

Tämä on rauhallista puuhaa ja lieden äärellä vierähtää helposti 20 minuuttia ja ylikin. Tämä on mielestäni mukavaa väsäilyä, varsinkin kun on viinilasillinen vierellä. Kokeile riisiä välillä, sen täytyy olla kypsää, mutta tuntua napakalta suussa. Ei siis mitään löllökypsytettyä ruokaa!

Kun risotto on kypsynyt, lisää muutama kourallinen tuoretta timjamia, mascarpone, voi ja parmesani. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan noin 5 minuutiksi.

Meillä risoton kanssa tarjoiltiin nopeasti paistettuja kampasimpukoita. Tämä yhdistelmä toimi loistavasti!

Tiramisu



En ole suuri jälkiruokien ja kakkujen ystävä, mutta Tiramisu maistuu välillä. Valmistan Tiramisun aina tarjoilupäivää edeltävänä iltana. Tällä kertaa kävi niin, että olen hävittänyt reseptikirjani, johon olin kirjannut Tiramisun ohjeen ja täysin vastaavaa ohjetta en onnistunut löytämään mistään lähteestä. Tämä uusi ohje osoittautui aiemman veroiseksi ja siitä tulee nyt minun vakioreseptini.

4 kananmunaa
4 rkl sokeria
400 g Mascarponea
2-3 rkl Marsala-viiniä (tai muuta jälkiruokaviiniä)
200 g Savoiardi-keksejä
1 dl espressoa tai tummaa kahvia
75 g tummaa suklaata
3-4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset kevyesti vaahdoksi sokerin kanssa. Sekoita joukkoon Mascarpone ja viini.

Sekoita valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä valkuaisvaahto juustoseokseen.

Raasta suklaa.

Lado vuuan pohjalle keksejä. Kostuta kahvilla. Lisää runsas kerros juustoseosta. Ripottele suklaata pinnalle. Tee samanlaisia kerroksia käyttämäsi vuuan koosta riippuen 2-3.  Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin viilentymään.

Ripottele pinnalle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Voi nam! En tiedä tarkoititko meidän helmikuisia illanistujaisia, mutta mä ainakin tilaan tämän koko setin niihin!😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin toisia, mutta järjestyy teillekin - jälkkärin kera tietenkin :D

      Poista